Nedre Romerike Handicapidrettslag

Historien

Historien

NEDRE  ROMERIKE  HANDICAPIDRETTSLAG - NERO HIL

 

2. mars 1972 ble Nedre Romerike Helsesportlag stiftet nede i kjelleren på Carlton Hotell i Lillestrøm. Det var 36 personer tilstede og 29 av dem ønsket å melde seg inn i laget direkte. Det var utvalget for handicapidrett i Akershus Idrettskrets med Ola Søgård i spissen som tok initiativ til møte. Egil Berg ble første leder i NERO. Ola Søgård ble revisor og var det fram til årsmøte 2009.

Et interkommunalt idrettslag som skulle organisere fysisk aktivitet for funksjonshemmede i Skedsmo, Rælingen, Lørenskog og Fet var et faktum. Laget fikk fort navnet NERO og senere NERO HSL (helsesportlag) fordi det var flere idrettslag som kalte seg NERO.

Vi var tilsluttet Norges Idrettsforbund gjennom Norges Handicapidrettsforbund og vi var veldig stolte av å ha vårt eget særidrettsforbund. På programmet var: Sittende volleyball, bordtennis og svømming (Kjenn, Sandbekken og Sagdalen) og etter hvert startet vi med bueskyting og trim m/egen fysioterapeut. I 1982 kom orientering for funksjonshemmede med i programmet. Vi tok kontakt for å samarbeide med O-52 og Alf Stefferud og i dag heter idretten Pre-O (presisjonsorientering). Alf er fortsatt med.

Sittende volleyball var NERO’ flaggskip i mange år. Vi var ledende lag i landet og i 1975 arrangerte vi for første gang NERO-IVT. Dette ble en stor internasjonal turnering hvor også stående lag fikk delta så sant de satt og spilte.

Vi var 3 damer som var med på volleyballaget. Så når gamlegutta ikke ville mer tok vi damene over og laget fikk med det tak i flere damer, både friske og funksjonshemmede. Laget var mye ute på stevner i Norge, Norden og Tyskland for å gjengjelde besøk av de laga som kom til oss i NERO-IVT. Dette trengte vi penger til så vi bakte kaker og hadde kakelotteri de helgene vi ikke var på volleyballstevne. Dette var en kjempeaktiv og fin tid.

I denne tiden var vi en gjeng med idealister og mente, og det gjør vi ennå, at handicapidrett var likeverdig med vanlig idrett. Det var idrett vi holdt på med og vi byttet navn til Nedre Romerike Handicapidrettslag.

Laget hadde volleyballspillere på herrelandslaget og damelandslaget. Vi hadde også bueskyttere som gjorde det bra og orienterere som representerte Norge ute i Europa. Dette var vi stolte over.

Men alt har sin slutt. Etter hvert som det kom flere spennende idretter så døde volleyballen ut i NERO.  Det samme med bueskyting. Volleyballspillerne og bueskytterne ble for gamle og vi klarte ikke å rekruttere nye fordi de unge gikk til rullestolbasket og kjelkehockey og det hadde ikke vi på programmet. 

Men Pre-O har vi i dag. Også har fått Boccia på programmet så vel som et stort svømmetilbud.  Vi har trim, ski-gruppe og vi har egen barnegruppe med svømming på Rolvsrud og all-idrett to kvelder på Fjellsrud skole.

NERO HIL organiserer Aktiv på dagtid tre dager i uken. Dette er et tilbud til de som har en eller annen form for trygd og som trenger å komme ut, røre seg og treffe andre mennesker. Dette koster kr. 250.- i året og de blir da medlemmer i NERO, får NERO-nytt og kan være med på arrangementer som andre medlemmer. Dette er et samarbeid mellom oss, Akershus Idrettskrets og Skedsmo Kommune. 

NERO HIL arranger kurser i medisinsk yoga og Qigong og vi arrangerer turer. 

oooOOOooo

Det har vært en lang integreringsprosess i Norge siden 1996. Tinget i Norges Handicapidrettsforbund vedtok først å endre navn til Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund og for deretter å legge ned forbundet innen 2012. Målet var at alle særidrettsforbund skulle integrere idrett for funksjonshemmede så i 2008 ble vårt idrettsforbund lagt ned.

Men så lett skulle det ikke være. Ingen særidrettsforbund ville ta ansvar for Boccia og teppecurling så derfor måtte det opprettes et nytt særidrettsforbund. 

1. september 2007 ble Norges Fleridrettsforbund opprettet. NERO HIL har Boccia på programmet og er dermed medlemmer der i selskap med Petanque og Friskis & Svettis. Vi er også medlemmer av Norges Orienteringsforbund, Norges Friidrettsforbund og Norges Svømmeforbund. 

Jeg synes vi er en fin gjeng i NERO HIL. Det er en glede og inspirasjon å være med å jobbe i laget, vi jobber godt sammen og vi fyller hverandre ut. Men vi har de samme problem som andre idrettslag. Vanskelig med rekruttering og vanskelig med å få folk til å ta tillitsverv. Vi er mange mellom 60 og 70, men har fått med ei på 44 i styret og vi har unge trenere i barnegruppa. Vi sender dem på kurs og gir dem ansvar som de vokser på og vi håper vi får beholde dem lenge.

VI JOBBER FOR Å BESTÅ.

En ting er sikkert. Nedre Romerike Handicapidrettslag skal fortsette å jobbe som et bredde og fleridrettslag. Jobbe med de tilbud vi har i dag og gjerne prøve nye ting. Det kommer alltid til å være behov for oss for det er alltid noen som ikke finner plass i andre idrettslag og som trenger de tilrettelagte aktiviteter og treningstilbud NERO HIL har.

 

JORUNN AUDREY HYNES

 

Nedre Romerike Handicap Idrettslag

Postboks 127, 2011 Strømmen - E-post: jorunn.hynes@online.no

Org. nr. 990310807

©2018 Spoortz AS (tidligere 123klubb) leverer totalverktøy for effektiv klubbdrift